Staj Yönergesi

KÜTAHYA DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ

MİMARLIK FAKÜLTESİ

İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ

STAJ YÖNERGESİ

Amaç

Madde 1. Bu yönerge, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü öğrencilerinin uyacakları staj kurallarının çerçevesini; İç Mimarlık Bölümünde staj öncesinde, sırasında ve sonrasında uyulacak kuralları belirler.

 

Dayanak

Madde 2. Bu Staj Yönergesi, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Senatosu'nun 31.05.2018 tarih ve 12 sayılı oturumunda kabul edilen Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Staj Yönergesi 8. maddesine dayanarak hazırlanmıştır.

 

Genel Hükümler

Madde 3. Bölümde staj ile ilgili işlemler bölüm başkanının denetiminde Bölüm Staj Komisyonunca yürütülür.

 

Madde 4.

  1. İç Mimarlık Bölümünde, ''üniversitede öğrenilen teorik ve pratik bilgilerin iş hayatındaki uygulamalarını görmek, aksaklıklarını saptamak; bu bilgi ve deneyimler ışığında öğrenciyi yönlendirmek'' amacıyla en az 20 iş günü en fazla 40 iş günü olacak şekilde isteğe bağlı staj yapılabilir.  
  2. Öğrenciler birinci sınıf ve dördüncü sınıfın son dönemi hariç, sömestr tatilinde ve yaz tatilinde bütünleme sınavlarının bitiminde staj yapabilir.
  3. Öğrenciler, aynı anda yaz okulunda eğitim görüp staj yapamaz.
  4. Mezun durumundaki öğrenci staj yapamaz.

 

Stajın Düzenlenmesi

Madde 5.Staj, yurt dışında veya yurt içindeki özel (Bölüm Staj Komisyonunca uygun görülen) veya resmi kurum ve kuruluşlarda yapılabilir.

 

Stajın Yapılması

Madde 6. Stajlar, Bölüm Staj Komisyonu’nun onayıyla eğitim-öğretim süreleri dışında yapılmalıdır. Staj başlangıç tarihi ilgili yılın akademik takviminde belirtilen bütünleme sınavlarının bitimini takip eden ilk iş günü başlar ve kayıt yenileme (Güz, Bahar) tarihine kadar tamamlanır. Ancak, öğrencinin eğitim-öğretim süreleri içinde ders kaydı yoksa veya sadece bir gün dersi varsa, Bölüm Staj Komisyonu’nun onayı ile o dönem içinde staj yapabilir.

Madde 7. Staj belgeleri ilgili yılın akademik takviminde belirtilen güz-bahar yarıyılı final-bütünleme sınavlarının olduğu tarih aralığında staja başlama tarihinden en az 5 gün önce Bölüm Staj Komisyonuna teslim edilmelidir.

Madde 8. Öğrenci en az 1 hafta önce staj yapacağı yeri gerekli belgelerle birlikte bölüme bildirir.

Madde 9. Öğrencilerin beyan ettikleri yer ve tarihlerde staj yapması zorunludur. Başvuruların bölüme, staj başlama tarihinden en az 5 (beş) iş günü öncesinde, yapılması gerekmektedir. Sigorta talep formuna (bölüm sayfasından temin edilerek), işyerine onaylattırılan kabul yazısı ve SPAS Müstahaklık belgesi (https://www.turkiye.gov.tr/spas-mustahaklik-sorgulama adresinden) eklenmelidir. Belirtilen tarihlerde zorunlu nedenlerden dolayı değişiklik olması halinde, bu durumun staja başlama tarihinden en az 3 (üç) iş günü öncesinde bölüm başkanlığına gerekçeleri belirten dilekçe ile bildirilmesi zorunludur. Değişiklikler bildirilmediği takdirde staj için verilen tarihler geçerli olacaktır. Bu tarihler dışında yapılacak stajlarda, sigorta süresi değiştirilemeyeceğinden sorumluluk tamamen öğrenciye aittir. Belirtilen tarihler dışında yapılan stajlarda Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nin hiçbir yükümlülüğü yoktur.

Madde 10. 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince, çırak ve stajyerler staja başlamadan önce staj yapacağı işyerinin tehlike sınıfına uygun temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini almaları gerekmektedir. Staja başlamadan önce öğrencilerin gerekli eğitimleri tamamlamaları ve tamamladıklarına dair belgelerini ibraz etmek zorundadırlar.

Madde 11. Staja başlayan öğrencilerin iş güvenliğinden ve verimli bir staj yapmalarından işyerleri sorumludur. Staj yapan öğrenciler işyerlerinin çalışma düzeni ile ilgili kural ve talimatlara kesinlikle uymakla yükümlüdürler. Öğrenciler grev, gösteri, yürüyüş veya iş yavaşlatma gibi eylemlere kesinlikle katılamazlar. Böyle bir durum staj sicil fişinde belirtilirse, öğrencinin stajı iptal edilir ve hakkında disiplin işlemleri başlatılır.

Madde 12. Staj sözleşmesi tek taraflı ya da karşılıklı olarak feshedilebilir. Sözleşme feshedildiğinde öğrenci bu durumu öğrenci işlerine 3 gün içinde gerekçelerini de sunarak bildirmekle yükümlüdür.

Madde 13. Staj değerlendirme fişi, staj bitiminde işyeri tarafından doldurulur ve onaylanır. Onaylayan işletme yetkilisinin adı, unvanı ve görevi staj sicil fişinde açıkça belirtilir ve kapalı bir zarfa konulur. Kapalı ve onaylı zarf içindeki staj değerlendirme fişi, işletme tarafından posta yoluyla veya öğrenci ile elden bölüm başkanlığına ulaştırılır.

 

Staj ile İlgili Dokümanlar

Madde 14-

(1) Staj başvuru formu

(2) İSG belgesi ( Staj başvuru formu ve iş sağlığı güvenliği belgesi staj başvurusunda bölüm sekreterliklerine verilecektir.)

(3) Taahhütname

 

Staj Sonrası

Madde 15. Staj evrakları öğrencinin mezuniyetini takip eden 2 yıl süre ile bölüm arşivinde saklanır.

Madde 16. Bu yönerge hükümleri, Mimarlık Fakültesi Dekanı tarafından yürütülür.

Madde 17. Bu yönerge Fakülte Yönetim Kurulunda onaylandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer.

Son Güncelleme Tarihi: 18 Temmuz 2024, Perşembe