Sık Sorulan Sorular

Staja ne zaman başvuru yapmalıyım? 

Stajlar, Bölüm Staj Komisyonu’nun onayıyla eğitim-öğretim süreleri dışında yapılmalıdır. Staj başlangıç tarihi ilgili yılın akademik takviminde belirtilen bütünleme sınavlarının bitimini takip eden ilk iş günü başlar ve kayıt yenileme (Güz-Bahar) tarihine kadar tamamlanır.

 

Stajımı ne zaman yapabilirim?

Öğrenci 2. ve 3. sınıfın sömestr tatilinde ve yaz tatilinde bütünleme sınavlarının bitiminde staj yapabilir. 

 

Staja belgelerimi ne zaman teslim etmeliyim?

Staj belgeleri ilgili yılın akademik takviminde belirtilen güz-bahar yarıyılı final-bütünleme sınavlarının olduğu tarih aralığında staja başlama tarihinden en az 5 gün önce Bölüm Staj Komisyonuna teslim edilmelidir.

 

Bir seferde en az kaç gün staj yapabilirim? 

20 iş günü. 

 

Resmi tatillerde staj yapabilir miyim?

Hayır. Resmi tatillerde ve Pazar günleri staj yapılamaz. Staj tarihini belirlerken bu günleri staj günlerine dahil etmeden hesaplama yapmanız gerekmektedir. Staj yaptığınız yer Cumartesi günleri çalışıyorsa haftada 6 gün, çalışmıyorsa haftada 5 gün staj yapabilirsiniz. Resmi tatilleri ve çalışma günlerini hesaba katarak staj günlerini belirleyiniz.

 

Staj komisyon üyelerine istediğim zaman soru sorabilir ve staj başvuru belgelerini imzalatabilir miyim? 

Staj ile alakalı hemen hemen tüm sorular bölüm web sitesinde mevcuttur. Bunların dışında özel durumlar için staj komisyon üyelerine, üyelerin belirlediği gün ve saatlerde staj danışmanınıza danışabilirsiniz. 

 

Staja nasıl başvuracağım ve hangi aşamaları takip etmem gerekiyor? 

Staj yönetmeliğini veya staj işleyiş planını (en üstte) inceleyiniz. 

 

Staja başlamadan önce İSG eğitimi almak zorunda mıyım?

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince, çırak ve stajyerler staja başlamadan önce staj yapacağı işyerinin tehlike sınıfına uygun temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini almaları gerekmektedir. Staja başlamadan önce öğrencilerin gerekli eğitimleri tamamlamaları zorunludur. Ayrıca tamamladıklarına dair belgelerini Staj Komisyonu’na ibraz etmek zorundadırlar.

 

Nerelerde staj yapabilirim? 

Staj, yurt dışında veya yurt içindeki özel (Bölüm Staj Komisyonunca uygun görülen) veya resmi kurum ve kuruluşlarda yapılabilir. 

 

Stajı ders dönemi içinde yapabilir miyim? 

Eğitim-öğretim dönemi içinde staj yapılamaz. Güz-Bahar yaryılı bütünleme sınavların bitiminden eğitim-öğretim döneminin başlangıcına kadar geçen süre içinde staj yapılabilir. Ancak öğrenciler dönem içinde üzerlerine kayıtlı ders bulunmaması halinde staj yapabileceklerdir. 

 

Yurt dışında staj yapabilir miyim? 

Evet. Yurtdışında staj yapılabilir. 

 

Okul bana staj yeri bulur mu? 

Staj yeri bulunmasından öğrenci sorumludur. (Özellikle yaz stajı için Şubat-Mart aylarından itibaren staj yeri aramaya başlamalıdır. Birçok işletmenin staj kontenjanları erkenden dolmaktadır.) 

 

Staj komisyonu üyeleri kimlerdir? 

Staj komisyonu üyelerini bölüm web sayfasından öğrenebilirsiniz. 

 

İşleyen bir sigortam var veya staj yeri kendisi sigorta yapacak. Bu durumda sigorta için başvurmam gerekir mi? 

Hayır. Durum dilekçe ile belirtilmelidir.

 

Staj değerlendirme fişini staj bitiminde kendim getirebilir miyim? 

Evet. Kapalı ve mühürlü bir zarf içinde öğrenci Staj Sicil Belgesini staj defteri ile birlikte teslim edebilir veya işletme bu zarfı posta ile İç Mimarlık Bölümüne gönderebilir. 

 

Firmaya onaylattığım Staj Kabul Belgesini en son ne zaman getirmem gerekir?

Bu belge en geç staja başlamadan 10 gün içinde getirilmelidir. Staj kabul belgesi getirilmeden ve SGK bürosundan gerekli evraklar alınıp işletmeye götürülmeden staja başlanamaz. Başlanmış ise geçersiz sayılır.

 

Staj yaparken staj yaptığım yer tatile girdi. Ancak ben staj kabul belgesinde bu durumu belirtmemiştim. Yani staj bitirme tarihim değişti? Bu değişikliği size bildirmem gerekiyor mu yoksa sadece staj defterinde belirtsem yeterli mi? 

Bu durumu derhal staj komisyonuna bildirmeniz ve SGK bürosu vasıtasıyla sigorta sürelerini güncellemeniz gerekmektedir. 

 

Bütünleme tarihleri sırasında staj yapabilir miyim?

Hayır.

 

Yaz okulu final sınavlarının yapıldığı günler staj yapabilir miyim?

Hayır. Sınav tarihleri akademik takvimde eğitim-öğretim dönemine dahil edildiğinden bu günlerde staj yapılamaz.

 

Yaz okuluna devam ederken staj yapabilir miyim? 

Hayır. Yaz okulunda dersleri olan öğrenciler yaz okulunun başlangıç tarihinden final sınavlarının son gününe kadar staj yapamazlar.

Son Güncelleme Tarihi: 11 Temmuz 2024, Perşembe